Category
购物中心
Country
阿拉伯联合酋长国
Year of Completion
2008
Client
Emaar Properties PJSC
Size
518,850M² GFA
Awards

International Council of Shopping Centers 2011 USA Best of the Best (VIVA Award Honoree)
2011

ICSC Asia Shopping Centre Awards: Gold
2010

1st MAPIC Retail Future Projects Awards: Best Large Development Scheme
2004

1st MAPIC Retail Future Projects Awards by the Retail Week & Retail World: Best Use of Lighting in a Retail Environment
2004

迪拜购物中心建筑设计项目是一个微型都市。迪拜购物中心与世界最高建筑比邻, 占地34公顷。迪拜购物中心和最高塔都向世界展示了迪拜作为一个繁荣的国际城市的地位。但对迪拜购物中心的解读与之相邻的高塔不同:迪拜商业中心必须通过体验而理解。

为了迎接每年三千万的来访者,迪拜购物中心具有空前的规模。它拥有世界最大的室内水族馆、全天候的购物街、 室内冒险乐园和奥运会标准的溜冰场。沿街的正面共四层总长半公里,其四层净面积达到550,000平方米。 购物中心运用了大量的材料,包括190,000平方米的花岗岩,大理石和人造石。工程完成后,迪拜购物中心成为世界最大的商场 -一个连续的空间拥有1200间店铺和由道路网络支持的14,000个停车位。项目作为迪拜市中心的20亿美元的哈利法塔综合项目的一部分 于2008年正式建成开放,作为一个180公顷的办公、酒店、住宅公寓和购物中心综合体的一部分。

建筑师设计了大规模的空间的却又以亲近人的尺度来迎接游客,使人们惊叹。其次,连贯性和层次性对购物中心的规划至关重要。购物中心具有城市的规模结构,拥有内部步行街、节点和标志性建筑; 将有助于辨别方向和拥有城市标识的空间结合到设计中,笔直宽敞的大道通向容易辨别的庭院,连接了购物中心的诸多区域。入口作为一个交通的关键点, 包括 Media Drum 入口、Grand 入口、 Gold Souk 亭以及 Carnival 街 ‘红盒子’ 入口。商店分组合成多个系列形成专业化的领域,共八个区域,各有鲜明的特点。

在较小的尺度上,购物中心的每个空间的建筑细节提供了视觉的活力。灵感来源于一系列的阿拉伯图案和符号,如立面表达图案、天窗设计和室内的图案装饰。同时,层叠的瀑布水景和公共水族馆为这一沙漠城市注入了活力。

迪拜购物中心是对购物建筑的设计规划的探索,达到了前所未有的尺度,其设计方案进一步推进了购物中心体验性的设计。

The Dubai Mall is a design and construction project for an entire micro-urbanism. It lies at the base of the world’s tallest building, spreading across 34ha — the identities of both the mall and tower are understood to be symbols projected onto the world representing Dubai as a prosperous global city. But the Dubai Mall is a massive presence that is not legible as a single form like the tower standing analogous to it: the mall’s size must be experienced to be understood.

Targeted to accommodate 30 million shoppers each year, The Dubai Mall is a development of unprecedented scale. It houses the world’s largest indoor aquarium, features an all-weather shopping grove, indoor adventure park, and Olympic-sized ice skating rink. The street frontage is a half kilometre and the gross floor area spreads 550,000sqm over four levels. Immense quantities of material were required, including 190,000sqm of granites, marbles and artificial stones. Upon completion, the mall became the largest in the world — a single, continuous volume housing 1200 shops and parking for 14,000 vehicles supported by a network of roadways. The project opened in 2008 as part of the $20 billion Burj Khalifa complex in Dubai’s new downtown, a 180ha master plan for office spaces, hotels, residential apartments and shopping centres.

Designers worked across scales to doubly awe visitors with vast spaces and welcome them with measures of nearness. In following, coherence and hierarchy were critical to the mall’s planning. The mall is structured at the scale of a city, with internal pedestrian streets, nodes and landmarks; way-finding and urban identifiers are integrated into the design and organised by wide, straight boulevards terminating at well-defined atria and connecting the many realms of shopping. Entrances perform as circulation focal points — the Media Drum Entrance, the Grand Entrance, the Gold Souk Pavilion and the Carnival Street ‘Red Box’ Entrance. Shops are grouped into families to form islands of specialization, as eight regions with distinct characters.

At smaller scales, architectural details provide a visual dynamism that extends though each of the mall’s spaces. These take cues from a spectrum of Arabic motifs and symbols — facade articulation patterns, skylight designs, and the fabricated patterns of interior finishes, for instance. Meanwhile, water features inject life into this desert city in the form of cascading falls and a public aquarium.

The Dubai Mall project was an exploration in typology informed by techniques of retail design and urban planning. Its architects worked to conceive a mall of unprecedented scale, and the solution has perhaps further evolved experiential retail design.