Category
工业建筑
Year of Completion
2017
Client
SPL Property Pte Ltd
Size
34,500sqm
Work Scope
Full Architectural Services

Located along the Pan Island Expressway (PIE), the new headquarters building of Singapore Power (SP) will house the various operational units of the SP Group. This project involves addition and alteration to an existing industrial building, and construction of new blocks to meet the program requirement. The prominence of a site that is sandwiched between an expressway way and a local industrial access road, and placement of the existing building, calls for a sensitive response to the site context. A more monolithic expression of building form and scale with fins expressing horizontality facing the PIE, responds to the speed and movement of expressway traffic. Juxtaposed with this is a prominent curved wall that serves as acoustic barrier for the habitable roof spaces, and colourful sinuous elements that symbolise the dynamism of Singapore’s leading energy provider. Conversely the building form is more intimately scaled-down and articulated on the side facing the Kallang Sector where access is taken from, providing a more intimate and welcoming greeting to occupants and visitors. Conscious effort have been made to bring nature and daylight into the internal work zones through use of skylights and landscaped roof terraces that cut into the deep floor plates. Where possible, multi volume key architectural nodes are strategically placed to encourage interaction and collaborative effort between workers working in different floors. A lushly landscaped roof with recreational facilities and neatly arrayed PV panel installation caps the design to provide a much needed green lung for a quick mealtime getaway within the industrial estate surroundings. The 8-storey development is designed to Green Mark Platinum standards, and scheduled for completion in early-2017.