Category
公共机构, 总体规划
Country
新加坡
Year of Completion
2013
Client
National University of Singapore
Size
19ha
Awards

BCA Green Mark for Districts (Gold Plus)
2009

The National University of Singapore (NUS) Town Master Plan redevelops a golf course into a modern international campus and town centre, planned along a green corridor. The project’s design celebrates the pedestrian experience by redirecting vehicular roads to the site perimeter and transforming the land into a network of walkways that respond to the existing topography, hydrology and vegetation. It also seeks an integrated and multi-disciplinary approach to the residential college system in an effort to maximise interchange amongst an increasingly diverse student population.

Building location and massing adapts to the landscape. Academic, recreational and social anchors are strung along the length of the green, drawing users to specific destinations and filtering noises from the surrounding highway. Structures are connected by variously scaled pockets of open greenery that serve as collection points for passive and active interaction; these lawns are overlaid by a network of circulation paths. The design seeks to accentuate the site’s varied topography by locating a ‘town centre’ atop the highest contour.

The project includes the design of four dormitory towers organised by a residential college system, a pattern of living that brings together students and faculty in support of a holistic educational experience. Each residence groups students in six-bedroom apartment suites, centred on a common living room and ensuite bathroom. The design of each tower is designed with a degree of architectural autonomy and identity: for instance, articulated windows with protruding sunshades adorn the façade of one residence.

With a strong research agenda, the development will host a number of science centres: the Singapore-MIT Alliance for Research and Technology; the National Research Foundation’s Campus for Research Excellence and Technological Enterprise (CREATE), an energy efficient laboratory facility designed on a universal module to support flexibility amongst computational science, wet biology, dry chemistry, offices; and an EduSports complex, which combines education, sports, and performing arts spaces.

Master Plan designed in collaboration with Skidmore, Owings and Merrill LLP, USA.
CREATE facility designed in collaboration with Perkins and Will, USA.